joi, 27 octombrie 2011

Despre Osiris si Isis

                  Despre Abydos si Misterele lui Osiris

Oarasul sfant Abydos din zona centrala a Egiptului era centrul cultului lui Osiris.Aici erau celebrate misterele acestui zeu ,a carui existenta tragica a devenit intruchiparea ciclului vietii, mortii si regenerarea pentru omenire din valea Nilului.

            In lumea zeilor egipteni , Osiris este poate cel mai complex personaj.Pe de o parte ,i-a invatat pe oameni lucruri elementare ,cum ar fi sa cultive pamantul .Pe de alta parte, era un zeu care murea si renastea continu. In timpul dinastiei a XII-a a Regatului de Mijloc (1994-1781 i.Cr.), in orasul Abydos , aflat la circa 550 km sud de orasul modern Cairo,s-a dezvoltat cu un cult avandu-l in centru pe Osiris.
Aici se desfasoara o ceremonie extraordinara - Misterele lui Osiris - ce presupune repunerea in scena a inmormantarii si renvierii zeului.Reputatia de loc sfanta a orasului se bazeaza pe aceste festivitati : el a fost unul dintre cele mai importante centre religioase egiptene pana in epoca moderna greco-romana.
Pe baza descoperirilor facute de arheologi ,acum stim ca la Abydos se celebrau doua tipuri de mistere :
Existau reprezentatii publice,in care diferitele etape ale miturilor lui Osiris erau repovestite de actori,preoti sau curteni .Ritualuri secrete ,la care puteau participa doar cativa initiati.
Astazi stim foarte putine lucruri despre aceste ritualuri secrete ,dar arheologii au aflat multe despre latura publica a misterelor.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...