joi, 27 octombrie 2011

Despre Osiris si Isis

                  Despre Abydos si Misterele lui Osiris

Oarasul sfant Abydos din zona centrala a Egiptului era centrul cultului lui Osiris.Aici erau celebrate misterele acestui zeu ,a carui existenta tragica a devenit intruchiparea ciclului vietii, mortii si regenerarea pentru omenire din valea Nilului.

            In lumea zeilor egipteni , Osiris este poate cel mai complex personaj.Pe de o parte ,i-a invatat pe oameni lucruri elementare ,cum ar fi sa cultive pamantul .Pe de alta parte, era un zeu care murea si renastea continu. In timpul dinastiei a XII-a a Regatului de Mijloc (1994-1781 i.Cr.), in orasul Abydos , aflat la circa 550 km sud de orasul modern Cairo,s-a dezvoltat cu un cult avandu-l in centru pe Osiris.
Aici se desfasoara o ceremonie extraordinara - Misterele lui Osiris - ce presupune repunerea in scena a inmormantarii si renvierii zeului.Reputatia de loc sfanta a orasului se bazeaza pe aceste festivitati : el a fost unul dintre cele mai importante centre religioase egiptene pana in epoca moderna greco-romana.
Pe baza descoperirilor facute de arheologi ,acum stim ca la Abydos se celebrau doua tipuri de mistere :
Existau reprezentatii publice,in care diferitele etape ale miturilor lui Osiris erau repovestite de actori,preoti sau curteni .Ritualuri secrete ,la care puteau participa doar cativa initiati.
Astazi stim foarte putine lucruri despre aceste ritualuri secrete ,dar arheologii au aflat multe despre latura publica a misterelor.
Textele piramidielor,datand aproximativ din anul 2500 i.Cr. si scrierile autorului grec Plutarh (secolul I d.Cr.) spun povestea lui Osiris.
Conform textelor piramidelor, Osiris era fiul Nut si al lui Geb -zeii cerurilor si pamantului -si mostenise de la tatal lui tronul Egiptului .
Zeul a inceput sa-si ajute supusii.
Mai intai s-a dus la oamenii din sud, care erau destul de putin civilizati : i-a invatat notiunile elementare a cultivarii pamantului si i-a facut sa inteleaga de ce este important venerarea zeilor.
Problemele de stat erau in grija lui Isis, sora si sotia sa.




          Capcan lui Seth

La intoarcerea lui Osiris din sud ,Seth, fratele lui cel invidios, i-a intins o capcana vicleana.La o petrecere,Seth si-a invitat oaspetii,printre care si Osiris,sa se intinda intr-un sicriu maret, promitand ca acel care se potrivea cel mai bine in el il va primi cadou.Dar cand Osiris s-a intins in magnificul sicriu ,Seth l-a incuiat si l-a aruncat in Nil.Fluviul l-a purtat in marea Mediterana si in cele din urma, sicriul a ajuns la tarm in apropierea portului Byblos, pe teritoriul de acum al Libanului. Acolo trupul lui Osiris a ajuns pe mainile regelui din Byblos. Imediat ce a aflat ce i s-a intamplat lui Osiris, Isis a pornit in graba spre Byblos, l-a convins pe rege sa-i dea sicriul continand ramasitele pamantesti al fratelui si sotului ei si a dus trupul inapoi in Egipt. Dar intr-o noapte Seth a descoperit sicriul, l-a luat si a ciopartit lesul in 14 parti, pe care apoi l-a imprastiat in toata tara. Astfel ka-ul -sufletul- lui Orsis nu putea continua sa traiasca. (In credintele Egiptene antice, sufletul era legat de corp) Insa Isis a recuperat toate partile din trupul sotului ei, mai putin penisul, pe care insa l-a declarat sacru, sub numele de Phallus. A adunat celelalte parti din trupul lui Osiris, l-a pus intr-un cufar si l-a ingropat la Abydos.Dupa moartea lui Osiris, supravetuirea ka-ului sau i-a permis sa conceapa in mod miraculos un copil cu Isis. Ea a nascut baiat, Horus, care a ajuns sa fie considerat protector in fata raului. In scurt vreme, cultul lui Horus s-a raspandit pretutindeni in Egipt. Imediat ce a deprins abilitatile de razboinic, Horus a hotarat sa razbune moartea tatalui sau; s-a luptat cu Seth si l-a invins. Seth a incercat sa-i refuze dreptul la mostenirea sa legitima, dar zeii n-au permis sa se intample aceste lucruri.

Invierea lui Osiris

Ultimele zile ale sarbatorilor din Abydos aduceau punctul culminant al misterelor lui Osiris-inaltarea stalpului Djed, o coloana cu patru capiteleuri incununata cu pene, reprezentarea alegorica a lui Osiris.Initial, coloana zacea pe pamant, simbolizandul pe Osiris mort. Apoi era pus in actiune un mecanism care s-o ridice, in timp ce oamenii - reprezentandu-i pe adeptii lui Osiris si pe cei ai lui Seth-purtau o batalie simulata. Radicarea stalpului Djed si victoria adeptilor lui Osiris simbolizau victoria glorioasa a zeului. In acest punct, o statuie splendida invesmantata lui Osiris era adusa intr-o procesiune solemna, pe o galera. Aceasta era considerata barca zeilor, intrucat permitea ka-ului sa pluteasca in cosmos. In galera, statuia era impodobita cu ghirlanda de flori, simbol al triumfului. Ulterior, statuia era dusa inapoi in marele templu. Aceste ritualuri abunda in simboluri. Atat Textele Piramidelor, cat si Plutarh compara moartea si invieria lui Osiris cu ciclul plantatului si recoltatului, caci misterele erau celebrate in anotimpul cu belsug natural. Vechii egipteni considerau revarsarile bianuale ale Nilului si vegetatia abundenta produs de inundatii ca intruparea dubla a lui Osiris si priveau pamantul drept trupul lui Isis. Aparitia secetei, cand apele datatoare de viata ale fluviului se evapora, era privita drept capcana intinsa de Seth fratelui sau pentru a-l ucide. Seth era ajutat de zeita etiopiana Aso, simbolizata de vanturile fierbinti din desert care bat in lunile dinaintea revarsarilor Nilului. Dupa recolta venea vremea treratului, considerat dezmembrarea lui Osiris. Insa plansul lui Isis facea apele fluviului sa creasca si sa navaleasca peste maluri, in timp ce ingroparea ramasitelor lui Osiris - de fapt plantarea semintelor in pamant - o simbolizaupe Isis ramanand insarcinata cu Osiris, fratele si sotul ei. Naratiunea era o ilustrare puternica a importantei apei si a fortei procrearii si renoirii.

Oda lui Osiris
Iata-le, vin apele vietii, care sunt in ceruri.
Iata-le, vin apele vietii,care sunt pe pamant, o, Osiris Apele cresc: belsugul sta sa vina.
Clipa revarsarii e aproape, ea vine din izvorul ce curge de la Osiris.
Fie ca zeii sa te lase sa prinzi viata sub semnul Orion!
                                                                               
                                                                     Din Textele Piramidelor

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...